Verslag.Activiteiten.2019

SINT-BERNARDUSKERK: CONCERT  –  26 april 2019 
In het sfeervolle kader van de ‘kerk met zicht op zee’ te Nieuwpoort-Bad organiseerde de serviceclub Marnixring Veurne-Zannekin haar derde concert ten voordele van sociale projecten. De leden van de Marnixring onderscheiden zich door hun inzet voor de Nederlandse taal en cultuur. Dit jaar kozen ze voor ondersteuning van het sociaal initiatief TEJO-huis: een organisatie die in Vlaanderen ambulante, laagdrempelige therapeutische begeleiding biedt aan jongeren tussen 10 en 20 jaar.
De zowat 250 toeschouwers konden genieten van het concert ‘Violen vertellen‘, een produktie van Aäron Blomme. Violist Aäron, die Nieuwpoortse roots heeft, concerteerde als solist of in ensembles of orkesten reeds op internationale festivals. Hij bracht tijdens het concert van 26 april een mix van virtuoze en gekende stukken, maar daarnaast ook stukken waarmee hij een persoonlijke band heeft via de componist of de erfgenamen, stukken die een link hebben met de periode waarin de instrumenten werden gemaakt. Aäron liet het publiek ook kennismaken met enkele bijzondere instrumenten, waaronder een 4-snarige Stroh-viool. 
Hij werd op de piano begeleid door Bart Meynckens. Deze pianist treedt veelvuldig op in solorecitals, als solist met orkest, in kamermuziek-verband en als begeleider van zangers en dansers.
Een geslaagde concertavond die afgesloten werd met een receptie achteraan in de kerk. 


⇒ SINT-LAURENTIUSKERK: TENTOONSTELLING   –   30 juni tot 1 september 2019
Deze zomer konden de bezoekers genieten van een aantrekkelijke tentoonstelling georganiseerd door Dorpsanimatie Ramskapelle (DAR) in de kerk en d’oude pastorie te Ramskapelle.
Vijftien kunstenaars van verschillende disciplines exposeerden hun creaties. In de Sint-Laurentiuskerk stonden ‘beelden’ tentoon; het werk van elf vrienden die als gemeenschappelijke interesse de sculpturale kunst beoefenen. Om zich te bekwamen in de ruimtelijke expressie van hun passie komen ze geregeld samen. Deze kunstenaars zijn: Ireen Barbier, Marie-Anne Bellefroid, Leen De Bevere, Francine Decaestecker, Thérèse De Roo, Johan Gitsels, Yarka Neutens, Marleen Sintobin, Bart Steenkiste, Yvan Vermandele en Martine Vuylsteke.
In de vroegere pastorie was werk te bewonderen van Nadine Leeman (bloemschikken, aquarelschilderen, kalligrafie), Martine Portier (kalligrafie) en Christophe Vandeputte (beelden). In de tuin van de pastorie stond kunst in smeedijzer van Marc Decorte.


⇒ ONZE-LIEVE-VROUWEKERK: ORGELCONCERT   –   25 juli 2019
In het kader van het Internationaal Orgelfestival Veurne-Nieuwpoort (vzw Fugato de Furnis) vond naar jaarlijkse gewoonte een kerkorgelconcert plaats. De Italiaanse organist Tommaso Mazzoletti is verbonden aan de protestantse kerken van Gland en Vich in Zwitserland. Op het monumentale orgel van de OLV-kerk bracht hij werk van componist Pietro Yon.


⇒ ONZE-LIEVE-VROUWEKERK: TENTOONSTELLING   –   1 juni tot 30 september 2019
Onder het thema ‘Vlaamse Meesters in Situ‘ konden bezoekers vaak onbekende werken ontdekken en de plekken waar ze thuishoren; in kerken, kapellen, kloosters, kastelen en stadhuizen waar schilderijen van Vlaamse meesters uit de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw te bewonderen zijn. In beeld en woord brengt het in-situ-verhaal je dicht bij de schilderijen en wijst naar de sublieme manieren waarop Vlaamse meesters rekening hebben gehouden met de plaatsen waarvoor hun werken bedoeld zijn. 
Vlaamse Meesters in Situ van het kunst-en erfgoedtijdschrift Openbaar Kunstbezit Vlaanderen past in het grote project Vlaamse Meesters van Toerisme Vlaanderen. Op een veertigtal locaties verspreid over Vlaanderen kon je op ontdekking gaan. Ook in de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Nieuwpoort-Stad werd een schilderij in de kijker geplaatst: ‘Het oordeel van Cambyses’ van de schilder Vigor Boucquet. Hij maakte dit werk in 1671 voor het Nieuwpoortse stadhuis waar rechtspraak toen nog door de schepenen werd uitgeoefend. Het vertelt het verhaal van een corrupte rechter die om zijn gedrag werd gestraft. Misschien werd dit werk bekostigd door een veroordeelde als een vorm van geldboete.
Het schilderij is het hele jaar door te bezichtigen, evenals de andere schilderijen in de kerk.

 

 

 

Reacties zijn gesloten.